Cele care nu se văd – Vernisaj

Câteva fotografii de la vernisajul expoziției “CELE CARE NU SE VĂD – care a avut loc ieri seară, 18 august 2022, la Muzeul Țăranului Român. Panoul meu a fost augmentat AR cu un text al Petronelei Rotar, păcat că nu am fost de față să experimentez asta. Pun mai jos două din fotografiile care compun instalația mea din expoziție. Am făcut două variante de panouri, mă bate gândul să le comand pe ambele ca printuri de dimensiune medie, să le panotez undeva în mansardă.

Gânduri bune actrițelor Mihaela Rădescu – Christina/ doamna Moscu, Oana Jipa – Christina/ Simina, și Corina Moise – Christina. Costumul Corinei e creat de Călina Langa.

Argumentul MEU pentru seria de fotografii din expoziție:

Proiectul meu fotografic încearcă să redea interacțiunea subtilă dintre personajul imaginar Christina (nuvela Domnișoara Christina/Mircea Eliade) – seducătoare, fascinantă, misterioasă, cu o ambiguitate constantă între vampirism și erotism, și trei femei din lumea reală, trei actrițe de la Teatrul Național din București. 

Christina traversează timpul și spațiul, regăsindu-se succesiv în fiecare dintre cele trei femei, care îi împrumută pe rând înfățișarea și memoria. Structura proiectului este alcătuită dintr-o serie de imagini, un progres narativ care subliniază relativitatea timpului și folosește laitmotivul cifrei trei, pe care o regăsim obsesiv în multe din textele lui Eliade. În cazul nuvelei “Domnișoara Christina”, avem trei vârste biologice (adolescență, tinerețe, maturitate), trei stări de spirit (falsă inocență, voluptate/erotism, resemnare/melancolie), trei apariții în vis – tablou, umbre, oglindă.  Pentru a da consecvență personajului, am folosit elemente decorative simbolice și piese vestimentare stilizate – inspirate din etnologia transilvăneană.

Crina Prida

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s