OSHIBANA

OSHIBANA – EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE

Crina Prida

(în colaborare cu Corina Cătană, profesor universitar – Centrul pentru Biodiversitate și Conservare al USAMV)

Oshibana, arta plantelor presate este o formă de artă veche de secole, care îmbină eleganța plantelor cu viziunea creativă a omului.Ierbarul încapsulează impermanența vieții, încurajând contemplarea frumuseții trecătoare a plantelor din grădinile și peisajele lumii.

Procesul de transformare a plantelor prin descompunere creează imagini de o frumusețe seducătoare. Planta din ierbar nu mai e vie. Îi putem nega viața dar nu și existența. Trecerea este subtilă şi încărcată de simbolism; sufletul plantei traversează trei etape: viu, uscat și virtual/imaginar.

Expoziția propune un memento în sensul reevaluării parcursului biologic al speciilor, și reflectarea asupra degradării în propriul nostru ciclu de viață, folosind metafora transformării plantei din entitate vegetală  în pretext pentru fotografii (antropomorfizare), și apoi înspre forme derivate (negativul – cianotipiile, volumetric – ierbar real plus plante realizate textil, și în fine virtual – o forma suprareală, când ciclul fizic este încheiat).

Prin bunăvoința doamnei Corina Cătană, de la Centrul de Biodiversitate și Conservare al USAMV, alături de fotografii, expoziția va găzdui câteva exponate spectaculoase care prezintă ierbarul ca obiect aflat la granița între artă și document științific. 

Vernisajul expoziției va avea loc la Centrul Pentru Tineret Cluj-Napoca, str. Iuliu Maniu nr.1, luni, 22 mai, orele 18. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s